MERMER UYGULAMA , DOĞALTAŞ UYGULAMA , PEYZAJ UYGULAMA
Yapı Taşı Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Taş, inşaatta diğer doğal yapı malzemelerinden daha önemli ve daha kalıcı bir yapı malzemesidir. Türüne bağlı olarak, taşlar binalarda, çatılarda, çatılarda, duvarlarda, asfaltlama yollarında ve ayrıca beton agregaları için kullanılabilir.
Tarih öncesi anıtların çoğu zamanla sabit kaldıkları için doğal taşlarla inşa edilmiştir. Betonun ortaya çıkmasından önce, köprüler, liman duvarları, sahil duvarları gibi ağır mühendislik işleri ve kaplama işleri için taşlar çok tercih edildi.
İnşaat amaçlı taşlar katı masif kayalardan taşocakçılığı ile elde edilir . Yığma inşaat için kullanılan taşlar sert, dayanıklı, sağlam olmalı ve yıpranmış yumuşak malzeme yamaları, çatlaklar ve mukavemet ve dayanıklılığın azaltılmasından sorumlu diğer kusurlardan arınmış olmalıdır.

Jeolojiye dayanarak, taşlar veya kayalar üç tipte sınıflandırılır:
- Magmatik Kayaçlar – Bazalt, Tuzak, Andezit, Riyolit, Diyorit, Granit.
- Sedimanter Kayaçlar – Kireç taşları, Dolomit ve Kumtaşı.
- Metamorfik Kayaçlar – Gneiss, Kuvarsit, Mermer, Arduvaz.
Yapı Taşı Çeşitleri
Hindistan’da farklı amaçlar için kullanılan ortak yapı taşlarından bazıları şunlardır:
Granit
Sert, dayanıklı ve çeşitli renklerde bulunan derin oturmuş magmatik bir kayadır . Yüksek bir kırılma mukavemetine sahiptir ve yüksek hava koşullarına dayanıklıdır.

Granit, köprü bileşenleri, istinat duvarları, taş sütunlar, yol metali, demiryolları için balast, temel, taş işçiliği ve betondaki kaba agregalar için kullanılır. Bu taşlar aynı zamanda levhalara kesilebilir ve zemin levhaları ve taş kaplama levhaları olarak kullanılmak üzere parlatılabilir.
Granit Maharashtra, Rajasthan, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Pencap, Assam, Tamil Nadu, Karnataka ve Kerala’da bulunur.
Bazalt ve Tuzak
Bunlar olan kor kayalardan kökenli magma hızlı soğutma ile basınç yokluğunda.

Granit ile aynı kullanımlara sahiptirler. Deccan tuzağı, Güney Hindistan’da bu grubun popüler bir taşıdır.
kalker
Deniz yosunları ve canlı organizmaların kalıntılarının bir araya getirdiği ve bir araya getirildiği tortul bir kayadır . Yüksek oranda kalsiyum karbonat içerir.

Kireçtaşı, döşeme, çatı, kaldırımlar ve çimento için temel malzeme olarak kullanılır. Maharashtra, Andhra Pradesh, Pencap, Himachal Pradesh ve Tamil Nadu’da bulunur.
Kumtaşı
Bu taş, mekanik çökeltilerin etkisi ile oluşan bir başka tortul kaya türüdür. Mukavemeti düşük ve giyimi kolay kumlu bir yapıya sahiptir.

Süs işleri, kaldırım ve yol metali olarak kullanılırlar . Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh ve Tamil Nadu’da mevcuttur.
Gnays
Genellikle mika ile karıştırılmış ve granit ile aynı şekilde kullanılan uzun lamine mineralleri ile tanınabilir.

Onlar için de kullanılabilir döşeme, kaldırım ve büyük amaçlar için nedeniyle zayıflık. Karnataka, Andhra Pradesh, Tamil Nadu ve Gujarat’ta bulunur.
Mermer
Kolayca kesilebilen ve farklı şekillerde oyulabilen bir metamorfik kayadır . Bu kullanılan taş vb döşeme, yer karoları karşı karşıya işleri bakan süs amaçlı

Rajasthan, Gujarat ve Andhra Pradesh’te bulunur.
arduvaz
Kolayca bölünebilen ve siyah renkte mevcut olan bir metamorfik kayadır . Neme dayanıklı zemin ve çatı kaplaması için kullanılır .

Kuvarsit
Sert, kırılgan, kristalli ve dayanıklı bir metamorfik kayadır. Granit ile aynı şekilde çalışmak ve kullanmak zordur, ancak kırılgan olduğu için süs işleri için önerilmez.

kırmızı kil
Bu edilir magmatik kayalardan ayrıştırılır ; yumuşak ve sert çeşitlerde ortaya çıkar. Yüksek oranda demir oksit içerir ve bloklara kolayca kesilebilir.

Yumuşak bloklar sertleşmeden sonra duvarlar için kullanılırken sert bloklar yolların döşenmesi için kullanılır.
Yapı Taşlarının Kullanım Alanları
Çeşitli eserler için kullanılan taşlar aşağıdaki gibidir:
- İnce taneli granit ve gnays taşları, köprü iskeleleri, dalgakıranlar, anıtlar vb.Gibi ağır mühendislik işleri için kullanılır .
- Granit, kuvarsit ve kompakt kumtaşları, duman ve dumana maruz kalan endüstriyel alanlarda duvarcılık işleri için kullanılır .
- Mermer, granit ve kumtaşı binaların işlenmesinde kullanılır.
- Genel yapı işleri için kireçtaşı ve kumtaşı kullanılmaktadır .
- Oyma ve süsleme işleri için ince taneli granit, mermer ve yumuşak kumtaşı kullanılır.
- Yangına dayanıklı duvarcılık için kompakt kireçtaşı ve kumtaşı kullanılır .
- Granit, kuvarsit taşları yüksek yeraltı suyu seviyesine sahip yerlerde bina temellerinde kullanılır .
- Zemin döşemelerinde mermer, kayrak taşı, kumtaşı ve granit taşlar kullanılmaktadır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN